Hiperactivitate

Program de interventie pentru hiperactivitate, comportament opozant sau agresivitate.

Piatra de incercare a oricarei familii este experienta cu un copil hiperactiv sau cu unul cu comportament opozant.

De regula parintii descriu acest copil în felul urmator: nu se opreste, nu sta in loc, pune mana peste tot, nu asculta nimic, ma epuizeaza, este cu capul in nori, trece de la una la alta, este distrat, tranteste raspunsuri inainte ca intrebarea sa fie complet pusa, pare ca nu asculta ce i se spune, vorbeste excesiv de mult, se angajeaza in activitati periculoase, este pornit pe conflict, sare la bataie, nu poate fi stapanit de nimeni, nu isi poate planifica activitati viitoare in mod efectiv. La copilul opozant parintii se plang mereu de nerespectarea regulilor si cerintelor, crize de furie si comportamente agresive fata de parinti sau alti adulti, comportamente dominatoare, opozitionism.

Programele terapeutice adresate acestor copii intergreaza metode terapeutice centrate pe familie si gradinita (scoala) si iau in considerare interventia centrata pe copil. Eficienta acestor programe este dovedita clinic si stiintific prin implementarea sa in foarte multe situatii problematice.

PASII GENERALI AI ACESTOR PROGRAME

  • Evaluarea psihologica a copilului ;
  • Analiza si evaluarea climatului familial, al cercului vicios creeat si a factorilor de influenta;
  • Realizarea unui plan de interventie in familie si la gradinita (scoala);
  • Realizarea unui program de management comportamental al copilului;
  • Elaborarea si monitorizarea unui program educational;
  • Interventie terapeutica orientata catre dezvoltarea competentelor emotionale, sociale si imbunatatirea performantelor scolare;
  • Sustinere terapeutica a familiei.

CUM SUNT CONCEPUTE SI ORGANIZATE ACESTE PROGRAME?

Aceste programe sunt printre cele mai eficiente programe de acest tip, utilizate cu succes in majoritatea institutiilor abilitate din foarte multe tari. Sunt adaptate specificului romanesc, iar tehnicile sunt diferite in functie de categoria de varsta din care face parte copilul.

Fiecare program implica foarte mult familia care are un rol esential pe tot parcursul implementarii sale;

Se utilizeaza foarte multe instrumente de lucru atat in cabinet cat mai ales acasa;

Implementarea programelor este realizata de psihologi cu experienta clinica si psihoterapeutica;

Pentru cresterea eficientei programelor, parintii pot participa la un training de grup pentru sustinerea copiilor hiperactivi si opozanti. Acest tip de training are foarte multe avantaje: parintii inteleg in profunzime fenomenul, invata sa utilizeze singuri unele tehnici de interventie, invata din experienta celorlalti parinti si reduc din costuri.